Waarom je website performance zo belangrijk is

Waarom je website performance zo belangrijk is

Gepubliceerd op

Gepubliceerd op

21 april 2023

21 april 2023

Development

Performance

SEO

We leven in een wereld waarin alles zo snel mogelijk moet gebeuren. Tijd is geld, en daarom wil je geen tijd verspillen, zeker niet aan het wachten op het laden van websites. Waarom zou je wachten tot een online shop laadt, als je in dezelfde tijd naar een concurrent kunt gaan en al halverwege het afrekenproces kunt zijn? Website performance is tegenwoordig belangrijker dan ooit en in deze blogpost vertellen we je waarom.

We leven in een wereld waarin alles zo snel mogelijk moet gebeuren. Tijd is geld, en daarom wil je geen tijd verspillen, zeker niet aan het wachten op het laden van websites. Waarom zou je wachten tot een online shop laadt, als je in dezelfde tijd naar een concurrent kunt gaan en al halverwege het afrekenproces kunt zijn? Website performance is tegenwoordig belangrijker dan ooit en in deze blogpost vertellen we je waarom.

Wat is website performance?

Website performance is een term die aangeeft hoe goed je website functioneert. Dit wordt voornamelijk gebruikt om de pagina snelheid te beschrijven, oftewel de laadtijden van je webpagina’s. Wanneer je een website voor het eerst bezoekt, duurt het altijd even voordat je iets op je scherm ziet gebeuren en je kunt beginnen met interactie met de pagina. Voor het meten van website performance gebruiken we verschillende criteria. Over het algemeen verwijzen we naar pagina laadtijden als de tijd die nodig is om de pagina volledig te laden. De pagina snelheid wordt echter ook op andere manieren gemeten. Zo is er bijvoorbeeld de Time To First Byte, die de tijd aangeeft tussen het eerste verzoek dat de gebruiker naar de server stuurt en het eerste stukje informatie dat de server terugstuurt. Dit wordt gebruikt om de latentie van je webserver te meten. Daarnaast is er ook de Time To Start Render, die meet hoe lang het duurt voordat de eerste visuele elementen op het scherm beginnen te verschijnen. Ook is er de Time To Interactive, die aangeeft hoe lang het duurt voordat de gebruiker iets kan doen op de website, zoals scrollen of klikken. Al deze criteria zijn belangrijk voor het meten en verbeteren van de website performance.

Tools om website performance te meten

Verbeter de prestaties en SEO-ranking van je website met essentiële tools zoals Lighthouse, Page Speed Insights, GTMetrix en WebPageTest. Elk van deze tools biedt unieke functies om de efficiëntie en gebruikerservaring van je website te optimaliseren. 

  1. Lighthouse

Ontwikkeld door Google, is Lighthouse een veelzijdige tool die prestaties, toegankelijkheid, SEO en meer evalueert. Het biedt gedetailleerde scores en praktische inzichten voor elk aspect, waardoor je je website in zijn geheel kunt begrijpen en verbeteren. 

  1. GTMetrix

Deze tool is gespecialiseerd in het analyseren van website laadprestaties. GTMetrix geeft een diepgaand inzicht in factoren die laadtijden beïnvloeden en biedt praktische aanbevelingen voor optimalisatie, wat essentieel is voor de verbetering van de snelheid van je website. 

  1. Page Speed Insights

Nog een tool van Google, Page Speed Insights, focust op snelheid en gebruikerservaring voor zowel mobiele als desktop. Het vereenvoudigt gegevens van Lighthouse in een gebruiksvriendelijk formaat, ideaal voor degenen met beperkte technische kennis. 

  1. WebPageTest

WebPageTest valt op door de geavanceerde testmogelijkheden, waardoor gebruikers de performance van hun website kunnen testen over verschillende wereldwijde locaties, browsers en verbindingssnelheden. Deze tool is bijzonder waardevol voor websites met een internationaal publiek, omdat het inzicht biedt in regio-specifieke performance problemen. 

Het gezamenlijk gebruiken van deze tools biedt een uitgebreide benadering van webontwikkeling. Ze bieden samen gedetailleerde technische inzichten, gebruiksvriendelijke interfaces en wereldwijde prestatietesten, die alle aspecten dekken die nodig zijn voor een hoog presterende, SEO-geoptimaliseerde website. Omarm deze suite van tools om te zorgen dat je website uitblinkt in snelheid, toegankelijkheid en gebruikersbetrokkenheid.

Waarom is website performance zo waardevol

De prestaties van je website zijn belangrijk, maar waarom is het precies zo waardevol? Een hoge prestatiescore is een aanzienlijk onderdeel van de gebruikerservaring (UX) op je website. Hoe snel je webpagina’s laden, is een groot deel van de eerste indruk die bezoekers van je website krijgen. Onderzoek toont aan dat bezoekers van webpagina’s absoluut niet houden van trage laadsnelheden. De meerderheid van de bezoekers wil niet langer dan 3 seconden wachten op het laden van een webpagina, voordat ze overwegen naar een andere site te gaan. Om die reden geeft Google aan dat een webpagina binnen 2 seconden volledig geladen moet zijn. 3 seconden wachten op een pagina lijkt misschien niet lang, maar het heeft onbewust wel degelijk een grote impact op de gebruikerservaring van je bezoeker. Dit geldt vooral voor online winkels. Onderzoek toont aan dat als een webshop een halve seconde sneller kan laden, dit kan leiden tot een omzetstijging van tot wel 10%. Bovendien betekent een hogere prestatiescore ook betere SEO. Dit zorgt ervoor dat je website hoger scoort binnen Google en dus gemakkelijker te vinden is door potentiële klanten.

Hoe pak je website performance aan?

Oké, je weet nu wat website performance inhoudt, waarom het waardevol is en welke tool je kan gebruiken. Maar hoe ga je te werk om het te verbeteren? Het verbeteren van de laadsnelheden van je website wordt ook wel website performance optimalisatie genoemd. Dit is ook een van de diensten die wij bij Codemaker-S aanbieden. Zo gebruiken we al een aantal best practices bij het ontwikkelen van websites en webshops. We testen bijvoorbeeld alles zeer nauwkeurig op verschillende browsers en schermformaten. Je bezoekers zullen allerlei verschillende apparaten en software gebruiken om je website te bezoeken, en het is daarom erg belangrijk dat je website perfect presteert op alle beschikbare platforms. Dit omvat ook Mobile-First ontwikkeling. Mobiele apparaten zijn minder krachtig en iets langzamer dan computers, maar worden steeds meer gebruikt om websites te bezoeken en online te winkelen. Daarom is het erg belangrijk om deze groeiende gebruikersgroep altijd in gedachten te houden tijdens de ontwikkeling. We zorgen er ook altijd voor dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn, door ervoor te zorgen dat de formaten en afbeeldingstypen voldoen aan de laatste standaarden. Hoe compacter je afbeeldingen zijn, hoe minder tijd ze nodig hebben om op je pagina te laden. We doen ook veel optimalisaties aan de achterkant van de website. We proberen onze code zo compact mogelijk te maken en met zo min mogelijk overbodige code, zodat dit de laadtijden van de pagina niet negatief beïnvloedt. Andere best practices, zoals het gebruik van browsercaching zodat afbeeldingen niet elke keer opnieuw geladen hoeven te worden, en het minimaliseren van het aantal redirects, zijn allemaal onderdeel van wat we kunnen doen om de performance te optimaliseren. Hebben we je overtuigd van het belang van performance optimalisatie? Neem dan snel contact met ons op en ontdek wat we voor jouw website kunnen betekenen.

Share this article:

Share on X
Share on Facebook
Share on LinkedIn

Continue reading

Continue reading

Continue reading