Een B2B webshop zonder Shopify Plus: is het mogelijk?

Een B2B webshop zonder Shopify Plus: is het mogelijk?

Gepubliceerd op

Gepubliceerd op

20 december 2023

20 december 2023

Shopify

Shopify Plus

B2B

Als je een B2B webshop hebt, zoek je vaak andere functies dan wanneer je online shop B2C georiënteerd is. Shopify heeft speciaal voor dit soort winkels Shopify Plus ontwikkeld. Maar wat als je een B2B webshop hebt en je bent niet in staat of niet bereid om te upgraden naar Shopify Plus? Is het dan mogelijk om een B2B webshop te hebben zonder Shopify Plus?

Als je een B2B webshop hebt, zoek je vaak andere functies dan wanneer je online shop B2C georiënteerd is. Shopify heeft speciaal voor dit soort winkels Shopify Plus ontwikkeld. Maar wat als je een B2B webshop hebt en je bent niet in staat of niet bereid om te upgraden naar Shopify Plus? Is het dan mogelijk om een B2B webshop te hebben zonder Shopify Plus?

Wat heeft een B2B winkel nodig?

Een B2B webshop verschilt aanzienlijk van een B2C webshop. Vaak heeft een business to business shop een ander soort catalogus die ze willen tonen, of verschillende prijzen. Je wilt ook voorkomen dat niet-zakelijke klanten een account kunnen aanmaken en bestellingen plaatsen. Meestal is het order volume hoger en moet je winkel sterk aangepast zijn om de juiste producten met de juiste prijzen aan de juiste klantengroep te tonen. Misschien heb je ook specifieke regels nodig voor kortingen of verzendkosten. Kortom, er is zoveel meer om rekening mee te houden bij een B2B webshop, wat een behoorlijke uitdaging kan zijn.

Is Shopify Plus de oplossing voor B2B winkels?

Wanneer je besluit een B2B webshop te starten is Shopify het beste platform om dit te doen. Shopify heeft een speciale B2B-winkel genaamd Shopify Plus. Deze speciale variant van Shopify is speciaal ontwikkeld voor grotere, schaalbare projecten met een hoog aantal transacties. Shopify Plus geeft je een aparte, toegewijde storefront die naast je B2C webshop kan bestaan. Deze aparte B2B storefront is met een wachtwoord beveiligd, zodat alleen goedgekeurde klanten je online shop kunnen bekijken en bestellingen kunnen plaatsen. 

Naast een aparte storefront die alleen zichtbaar is voor goedgekeurde klanten, is je storefront in Shopify Plus ook aanpasbaar. Je kunt dezelfde producten tonen als in de B2C winkel, maar je kunt ook je catalogus aanpassen. Deze producten en pagina’s worden niet door Google geïndexeerd, dus ze zijn alleen zichtbaar voor klanten die een account hebben voor je B2B webshop. Het is zelfs mogelijk om je catalogus op klantniveau te specificeren. Klanten die alleen bepaalde delen van je catalogus mogen zien, zullen alleen zien wat jij wilt dat ze zien. Hetzelfde geldt voor de prijzen van je producten. Prijzen en kortingen kunnen in Shopify Plus voor elke collectie of elke klant afzonderlijk worden gespecificeerd. Al deze functies worden niet ondersteund in andere Shopify abonnementen.

Het alternatief: B2B zonder Shopify Plus

Heb je een B2B webshop of overweeg je er een te starten, maar is een upgrade naar Shopify Plus geen optie? Geen zorgen, er zijn nog steeds mogelijkheden om een B2B shop met benodigde functionaliteiten te hebben, zonder overstap naar Shopify Plus. Deze upgrade kan namelijk maandelijks meer dan $2.000 kosten, wat voor nieuwe of kleinere B2B webshops een behoorlijke investering kan zijn. 

Een van onze klanten stond voor dit dilemma. Shopify Plus was voor hen vanwege de hoge kosten geen optie. Ze hadden echter wel de behoefte aan specifieke B2B functionaliteiten die niet beschikbaar zijn in de standaard Shopify abonnementen. Zo wilden ze de prijzen van hun producten alleen tonen aan ingelogde klanten en zelf de account aanvragen kunnen goedkeuren. Bovendien hadden ze specifieke vereisten met betrekking tot verzendkosten en minimale bestelwaarde per land, vanwege hun internationale zendingen. Dit zijn functies die niet standaard ondersteund worden door Shopify. 

Met enkele aanpassingen en maatwerk hebben we een B2B webshop ontwikkeld die voldeed aan al hun eisen. De online winkel en de producten zijn zichtbaar voor het publiek, maar prijzen worden pas zichtbaar nadat klanten inloggen met een goedgekeurd account. Ook hebben we de verzendkosten per land geïndividualiseerd en zichtbaar gemaakt op de winkelwagen pagina. Dit zorgt ervoor dat klanten alleen kunnen bestellen als ze zijn ingelogd en voldoen aan de minimale bestelwaarde voor hun land. Zo hebben we een functionele B2B webshop gerealiseerd zonder Shopify Plus.

Zelf een B2B webshop zonder Shopify Plus?

Terugkomend op de vraag waar we mee begonnen. Is het mogelijk om een B2B webshop te openen zonder Shopify Plus? Het antwoord is ja! We begrijpen dat Shopify Plus behoorlijk kan oplopen in de kosten en dat dit niet voor alle B2B webshops is weggelegd. Het is daarom goed om te weten dat met het juiste maatwerk en een goede visie er heel veel mogelijk is binnen je bestaande Shopify abonnement. Ben je zelf benieuwd geworden wat de mogelijkheden zijn voor jouw B2B webshop? Laten we dan eens praten. Neem contact met ons op zodat we samen jouw visie kunnen bespreken.

Share this article:

Share on X
Share on Facebook
Share on LinkedIn

Continue reading

Continue reading

Continue reading